Receptes | Mandonguilles de vedella i ceba

Mandonguilles
de vedella i ceba

1 hora |Mitjana | Comensales4 persones

INGREDIENTS

500 g de carn de vedella picada Ca Na Paulina
3 cebes
2 grans d'all
1 pebrot verd
2 pastanagues
1 ou
400 g de salsa de tomàquet
80 g de pa ratllat
400 ml de brou de verdures
Farina
Alfàbrega fresca
Oli d'oliva
Sal
Pebre negre

Un dels ingredients més versàtils a la cuina és, sens dubte, la carn picada. Amb ella podem elaborar multitud de productes: hamburgueses, salsitxes, embotits… A més, també serveix com a complement per a altres plats, com pot ser en el cas de les pizzes o per a cuinar uns fantàstics macarrons a la bolonyesa. En la recepta d'avui la utilitzarem per a preparar unes delicioses mandonguilles de vedella i ceba.

Aquesta hortalissa té un pes molt important en la recepta, ja que hi serà tant en les mandonguilles com en la samfaina amb la qual les acompanyarem. Tallarem dues cebes en daus petits i les escalfarem juntament amb un all. Després, barrejarem aquest sofregit amb la carn picada de vedella, l'ou batut, el pa ratllat i un polsim de sal i pebre. Donarem forma a les mandonguilles, les passarem per farina i les marcarem.

És crucial no acabar de cuinar en aquest pas les mandonguilles, ja que, una vegada tinguem gairebé a punt la samfaina, les afegirem perquè s'acabi de coure tot junt. Així, aconseguirem que el sabor i l'aroma d'aquest sofregit penetri dins la carn i tot sigui molt més homogeni.

A l’hora d’emplatar, utilitzarem la samfaina com a base i damunt incorporarem les boles de carn. A això li afegirem unes fulles d'alfàbrega que, a més de decorar el plat, li aportaran un toc de frescor molt subtil. Bon profit!

Elaboració

  1. Peleu i talleu les cebes, els alls, el pebrot verd i les pastanagues en daus petits (brunoise). Reserveu-ho.
  2. Escalfeu una mica d'oli a una paella i escalfeu dues cebes i un all durant 20-30 minuts a foc mitjà. Salpebreu-ho i refredeu-ho.
  3. Barregeu la carn picada en un bol amb el sofregit de ceba, l'ou batut, el pa ratllat i un polsim de sal i de pebre.
  4. Pasteu-ho bé fins a obtenir una massa homogènia.
  5. Formeu les mandonguilles i passeu-les per farina.
  6. Escalfeu una mica d'oli en una paella i marqueu les mandonguilles a foc mitjà. Retireu-les.
  7. A la mateixa paella, escalfeu la ceba, l'all, el pebrot i les pastanagues a foc mitjà. Salpebreu-ho.
  8. Incorporeu la salsa de tomàquet i el brou. Ofegueu-ho durant 10-15 minuts a foc baix, afegint-li unes fulles
  9. d'alfàbrega en els últims minuts.
  10. Incorporeu les mandonguilles i cuineu-ho tot junt durant 5 minuts més. Rectifiqueu-ho al gust.
  11. Per a emplatar, serviu les mandonguilles de vedella i ceba amb la salsa en un plat i decoreu-ho amb unes fulles d'alfàbrega. Acompanyeu-ho amb unes llesques de pa.