Receptes | Risotto d’hivern amb presa ibèrica

Risotto d’hivern
amb presa ibèrica

1 hora |Fàcil | Comensales4 persones

Si tu també ets fan dels arrossos, ja és hora que versionis aquest deliciós risotto d’hivern amb presa ibèrica.
L’hem preparat amb diferents verdures: ceba, all, porro, carxofes, espàrrecs, api, col verda i espinacs. No cal que les empris totes, pots elaborar el teu risotto amb les que tinguis per casa.
Un bon punt de partida és començar sofregint ceba, all i porro; així, tindràs una bona base per al teu risotto. A partir d’aquí, pots seguir la nostra recepta fil per randa o deixar volar la imaginació. Recorda, això sí, que l’ideal és que cuinis amb productes de temporada.
La clau d’aquest risotto és la presa ibèrica, no ho oblidis. Marcarà la diferència entre un arròs normal i un plat dels que es recorden fins i tot molt temps després. A Ca Na Paulina tenim una presa ibèrica ben sucosa i saborosa, ideal per cuinar aquesta elaboració.
Ens permets un consell final? Òbviament, amalgamar el risotto amb parmesà és un encert. Però, i si t’animes a ratllar un bon formatge maonès? T’assegurem que el resultat és deliciós. Que ens perdonin els nostres veïns italians, però és que a la nostra terra també tenim formatges fantàstics!

Elaboració

  1. Peleu i talleu la ceba, els grans d'all, el porro, la pastanaga, els espàrrecs i l'api en daus petits (brunoise). Reserveu-ho.
  2. Peleu les carxofes, enretireu-ne els pèls interiors del cor i talleu-les en vuitens. Reserveu-les amb un raig de suc de llimona a la nevera.
  3. Renteu i talleu la col en juliana. Reserveu-la.
  4. Ratlleu el formatge maonès curat. Reserveu-lo.
  5. Talleu els filets de presa de porc ibèric en tires mitjanes. Reserveu-les.
  6. Escalfeu una mica d'oli en una paella i marqueu-hi les tires de presa ibèrica a foc mitjà-alt. Salpebreu-les i reserveu-les.
  7. A la mateixa paella, desfeu la meitat de la mantega i escalfeu-hi la ceba, els alls i el porro a foc mitjà.
  8. Desglaceu-ho amb el vi blanc i apugeu el foc perquè s'evapori l'alcohol.
  9. Incorporeu-hi la resta de verdures i coeu-ho durant 3-4 minuts a foc mitjà. Salpebreu-ho.
  10. Afegiu-hi la presa ibèrica i l'arròs. Coeu-ho durant un parell de minuts a foc mitjà, sense deixar de remoure’l (nacarar).
  11. Incorporeu-hi el brou (temperat) i coeu-ho, tapat, durant 15-18 minuts.
  12. Apagueu el foc i afegiu-hi la mantega restant i el formatge maonès. Barregeu-ho fins que quedi fos. Deixeu-ho reposar tapat durant un parell de minuts.
  13. A l’hora d’emplatar, serviu el risotto d'hivern amb presa ibèrica en un plat i empolvoreu-hi una mica de julivert fresc per damunt.

INGREDIENTS

3 filets de presa de porc ibèric Ca Na Paulina
80 g de formatge maonès curat Ca Na Paulina
320 g d'arròs carnaroli
1 ceba
2 grans d'all
1 porro
3 carxofes
1 pastanaga
½ manoll d'espàrrecs
1 branca d'api
100 g de col verda
80 g d'espinacs
1 llimona
80 g de mantega
80 ml de vi blanc
660 ml de brou de carn
Julivert fresc
Oli d'oliva
Sal
Pebre negre